Vele fietsers en wandelaars van Pieterpad over laan
VORDEN, 8 augustus 2024 – Mevrouw Tineke Blom-Thate neemt op vrijdag 23 augustus 2024 in hotel Bakker te Vorden het eerste exemplaar in ontvangst van een exclusieve kalender. De kalender voor het jaar 2025 bevat uiteenlopende foto’s van de schilderachtige oprijlaan naar haar Huis Den Bramel bij Vorden in de Achterhoek. Het Pieterpad loopt over deze oude laan met rode beuken tot 36 meter hoog. De kalender is een uitgave van de Haagse stichting Een en Ander.
Tijdens de presentatie van de kalender spreekt onder anderen dr Sander Turnhout, strategisch adviseur van stichting SoortenNL en Radboud Healthy Landscape. SoortenNL ondersteunt negen natuurorganisaties die zich met duizenden vrijwilligers dag en nacht bezighouden met het monitoren en in stand houden van soorten planten en dieren.[i] Ook de fameuze Achterhoekse troubadour Gery Groot Zwaaftink treedt tijdens de presentatie op met een muzikale vertelling over de boom.
De foto’s in de maandkalender komen uit de vier jaargetijden. Gert Jan Verhoog, voorzitter van Eén en Ander, maakte ze tussen mei 2023 en juli 2024. Pieter van ’t Veer tekent voor de vormgeving en Oranje van Loon Drukkers in de Hofstad voor de druk.
De eerste oplage van deze kalender, 250 exemplaren hoog, is genummerd. Belangstellenden kunnen de unieke kalender vanaf 24 augustus 2024 kopen bij:
The American Book Center te Den Haag;
Boek en Buro te Zutphen;
Boekhandel Lovink te Lochem;
VVV Vorden;
De Theetuin van Veldwijk te Vorden;
Bruna Vorden;
Wijnhandel Smit te Vorden.
De consumentenprijs van de kalender bedraagt €14,99.
Pieterpad, wandelen populair onder Nederlanders
Acht kastelen en landgoederen omringen Vorden. Het dorp ligt, te midden van bossen, velden en stromen, halverwege het Pieterpad. Deze bekendste lange-afstand wandelroute door Nederland loopt even buiten het dorp, bij buurtschap Veldwijk, ook over buitenplaats Den Bramel.[ii] De oudste resten van Den Bramel stammen uit de middeleeuwen.
Hoewel je er in een zucht doorheen bent, behoort het deel van de oprijlaan met ongeveer vijftig rode beuken tot een weergaloos mooi stukje van het Pieterpad. De majestueuze bomen die stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw, staan sinds mensenheugenis in het gelid. Maar vergankelijkheid gaat ook hier niet aan voorbij; enkele beuken zijn de laan ontvallen. Het geeft ruimte voor verbeelding, ervaren voorbijgangers.
Nog steeds lopen Nederlanders sinds de coronacrisis meer dan daarvoor. Tijdens deze crisis zetten de beperkende maatregelen veel mensen aan om te gaan wandelen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld liep een Nederlander vorig jaar met bijna 8 kilometer per week twee kilometer meer. In 2019 was dat nog ruim 6 kilometer per week. De hond uitlaten of een korte wandeling maken vormt de belangrijkste reden om naar buiten te gaan, gevolgd door winkelen en boodschappen doen.[iii]
Barre tijden voor geliefde beuk
De onder Nederlanders bijzonder geliefde beuk heeft het tegenwoordig zwaar te verduren. Door de extreme zomers en winters wegens klimaatverandering is tot een derde van het beukenbestand in de Benelux min of meer aangetast.[iv] En dat terwijl ze niet alleen schaduw en beschutting geven maar ook bijdragen aan een schonere lucht.
Naarmate bomen ouder worden neemt hun waarde toe. Volgens de Bomenstichting verdampt één boom van anderhalf eeuw op een zomerse dag zo’n 8.000 liter water en zet dezelfde boom met een bladoppervlakte van 3.000 vierkante meter veel CO2 om. Dit is vergelijkbaar met 500 bomen van 10 jaar oud.
Bomenlanen van onschatbare waarde
Gelderland is de provincie met de meeste bomen. In de Achterhoek binnen deze provincie staan ook heel wat zwaargewichten, mede omdat de bodem hiervoor bij uitstek geschikt is wegens de overgang tussen hoge en lage gronden.
Landgoederen in Gelderland en andere provincies kennen dikwijls een bomenlaan. ‘Lanen met bomen dragen bij aan de schoonheid van ons landschap. Het karakter van een bepaald gebied, de streek-identiteit, wordt in meer of mindere mate bepaald door bomenlanen’, schreven dr ir Gerdy Verschuure-Stuip en Lotte Dijkstra van de Technische Universiteit Delft al in Bomennieuws zomer 2018.
Bomenlanen zijn ‘indirect verantwoordelijk voor de waardering van deze gebieden’ en ook ‘de dragers van verhalen, verbonden met de geschiedenis’. In het artikel noemen zij bomenlanen ‘cruciaal voor ecologische, klimatologische, economische, cultuurhistorische en identiteitswaarden’.[v]
[iii] de Volkskrant, 16 juli 2024
Comments